Ovatko sähköautot tuleet jäädäkseen?

Maailmaa pelastava kulkupeli, sähköauto! Uskoakseni sähköauto voisi olla tullut jäädäkseen. Mikä sähköautoissa sitten on niin upeaa, että se totta tosiaankin on tullut jäädäkseen maapallolle erääksikin kulkupeliksi?

Ekologisuus

Nykymaailmassa olemme niin ekologisia kaikki, että se joka ei kierrätä roskiaan, saa naapurin mummolta vähintään kuollettavan katseen. Ei, ekologisuudessa ei sinänsä ole mitään pahaa, päin vastoin siinä on hyvää. Toisinaan vaan tuntuu, että maailmaa ei pelasteta ekologisuudella, ainakaan pelkästään länsimaisella ekologisuudella.Sähköauto

Joka tapauksessa sähköautot ovat siis ekologisempia, kuin polttoaine käyttöiset menopelit. Päästöt ovat sähköautoissa pienet, verrattuna polttoainekäyttöiseen koslaan. Pelastetaanko maailma kuitenkin sillä, että Suomeen rekisteröidään vuosittain alle kaksisataa sähköautoa, kun Afrikan mantereen vanhojen Mersujen päätöt ovat sitä luokkaa, että auton käynnistyessä koko kylä tukehtuu pakokaasuun? Sitä pohtikoon jokainen omalla kohdallaan. Ja tottahan toki, säästö ja päästö se on pienikin säästö ja päästö.

Sähköautot ja niillä rullaminen ympäriinsä on kuitenkin riippumatonta maailman pilaavasta öljyntuotannosta. Kuten usein on pohdittu maailman mennessä eteenpäin, kaikkien aikojen öljyvarantoja. Tuleeko öljy todella riittämään tällä kulutuksella. Öljy-yhtiöt ovat tottakai sitä mieltä, että öljyä riittää mielin määrin hamaan tulevaisuuteen saakka. Toisinaan sitä taas itse pohtii, miten se on mahdollista täman luokan kulutuksella. Joka tapauksessa, jos se päivä tulee, kun öljy loppuu tai hinta nousee pilviin, olet onnekas sähköauton omistaja. Ja ekologisuudesta puhe ollen, jos energia tuotetaan esimerkiksi tuuli- tai vesivoimalla, hiilijalan jälkesi on taatusti pienoisempi kuin naapurilla joka vetelee museokilvissä pörisevällä kuplalla.

Kaupunkilaiselle

Kaupunkilaiselle sähköauto on oiva peli, jos ei pysty julkisilla kulkuneuvoilla kulkemaan. Sähköautolla voi akun koosta, ulkoilman lämpötilasta ja ajonopeudesta riippuen matkata aina 50-500km. Kaupunkilaiselle, joka survoo kaarallaan vain töihin ja kaupan kautta kotiin, sähköauto on oikein oiva peli. Kaupungeista löytyy latauspisteitä ja kaupungit joutuvatkin tekemään latauspistesuunnitelman sähköautoille.

Mutta poistuessasi kaupunkialueelta perämetsiköihin, ei varmaan ole hääviä puolessa matkassa todeta, ettei akut riitäkään määränpäähän, puhumattakaan paluumatkasta. Niille, jotka siis kempailevat ympäri Suomea on varmasti hyvä vaihtoehto edelleen jatkaa matkaansa polttoainekäyttöisellä menopelillä. Vaikka toki ekologisuuden kannalta juurikin näille tyypeille sähköauto voisi olla parempi kulkuväline.

Kustannukset

Vielä toistaiseksi itse sähköauton hinta on hulppea. Teslan valmistaman perhemallin hinta taitanee keikkua 80 000€ luokassa. Jokaisella tavallisella perheellä ei siis todellakaan ole varaa vaihtaa moiseen sähköpeliin juuri tällä hetkellä. Muutaman vuoden tai jopa vuosikymmenen jälkeen saattaa kuitenkin olla itsestään selvää, että jokainen liikkuu sähköautolla.

Entäs kulkemisen kustannukset? Sähköauton lataus on todellakin huomattavan edullista verrattuna polttoainekäyttöisen kulkupelin kustannuksiin. Mitenkäs sitten sähköauton akku, pitääkö se vaihtaa joka talvi? Ei, ei pidä. Useimmat sähköautojen akut ovat hyvinkin pitkäikäisiä ja vaihtoväli saattaa kiikkua ihan jopa kymmenen vuoden, jollei enemmänkin paikkeilla. Riippuen toki akusta ja sen käytöstä.

Moni saattaa ajatella, että lisäkustannuksia tulee etenkin Suomessa talviaikana. Kyllähän akku kuluu nopeammin talvipakkasilla, kuin kesäsäässä. Niin, ja hyvin todennäköisesti et saa rysäytettyä sähköautoa käyntiin talvipakkasella, mitä ei kannata varmastikaan edes yrittää. Kuten kaikille moottoreille, myös sähkömoottorille esilämmitys on talvipakkasella todellakin suositeltavaa. Oikeastaan jopa pakollista, jos haluat sillä liikkelle lähteä. Ja ei, ajokustannukset eivät silti tule läheskään yhtä kalliiksi kuin polttoainekäyttösellä moottorilla. Sähköauton hankintahinta on siis todellakin kalliimpi kuin polttoainekäyttöisen kärryn, toki iriippuu kärrystä. Mutta ajokustannukset ovat sitäkin huokeammat ellei sähkön hinnassa tapahdu jostain syystä lähiaikoina radikaalia muutosta!